Välj rätt yogamatta!

Att välja rätt yogamatta kan tyckas vara svårt. Det handlar ofta om hur pass van yogi du är, samt vilken typ av yoga du ska utöva.
Här kommer en guide till hur du hittar den perfekta yogamattan för dig.

Man kan säga att alla är nybörjare i yoga eftersom vi aldrig kan bli riktigt fullärda. Det kan däremot vara lättare för någon som utövat yoga under några år att veta vilken typ av yogamatta man tycker om. Det finns otroligt många mattor som skiljer sig åt gällande material, storlek och funktion. Är du helt ny kan det kännas som en djungel. Våra förhoppningar är att du som är osäker på vilken Yogamatta som passar dig ska bli klokare genom denna guide. 

Halkfri Yogamatta - finns det? 

Många yogamattor kan kännas lite halkiga i början. Vissa yogamattor blir halkiga när du är svettig samtidigt som vissa yogamattor blir trögare när du är svettig. Det finns olika tips för hur du får din yogamatta trögare och halkfri. Men det viktigaste är att du måste "yoga in" din yogamatta. Det tar olika lång tid beroende på hur ofta och vilken form av yoga du utövar. 

En Yogamatta Yogamatta Supergrip Till de flesta varianterna av Yoga. Perfekt till mer fysisk/dynamisk yoga med flow. Dessa Yogamattor har ett halkfritt grepp från start, både för torrt och vått/fuktigt grepp.


Hur väljer jag Yogamatta? Vilken Yogamatta är bäst?

Det här är 2 vanliga frågor som vi ofta får och den bästa Yogamattan är den som passar dig och framförallt att den är anpassad för den typen av Yoga du utför. Mer fysisk Yoga kräver ett bättre grepp medan lugnare yoga som t ex Yin oftast känns bättre att utföra på en tjockare/mjukare matta. 

  • Hot Yoga, Bikram Yoga. Här behövs en Yogamatta som ger dig ett bra grepp vid fuktiga/våta händer/ & fötter. I kategorin finns både Supergrip mattor, Yogamattor i Kork och speciella Hot Yoga mattor med Vegansk mockatopp/microfiber.
  • Hatha, Ashtanga, Vinyasa, Power, Flow. I denna typen av fysisk/dynamisk Yoga behöver du ha ett bra grepp så du känner trygg även i utmanande positioner. Om du inte vill "yoga in" din matta utan ha ett bra grepp direkt så rekommenderar vi en Yogamatta Supergrip som är halkfri och ger ett kanon-grepp direkt från start. 
    Yogar du ofta och är okej med att "yoga in" din matta så är Manduka PRO eller den lite tunnare PROlite ett bra alternativ. När du jobbat in den så blir denna storfavorit din trogne följeslagare i många år framöver.
    Ekologiska Yogamattor har också ett bra grepp som fungerar för fysisk yoga och som samtidigt är extra snälla mot miljön. I vårt sortiment finns populära Yogamattan eKO 5mm och eKOlite 4mm från Manduka samt Organic 6mm & Organic 4mm från YogiRAJ. Ekologiska Yogamattor har inte samma hållbarhet som övriga mattor, men de vi har valt att ha i vårt eko-sortiment är de som vi sett har bäst kvalité och livslängd inom eko-kategorin. Naturgummi har en stark doft i början, så om du är känslig mot dofter rekommenderar vi att du väljer en annan matta.
  • Vi har också specialkategorier med Yogamattor av ett visst material eller storlek/tjocklek. Yogamattor i Ull, som är superhärliga och mjuka att ligga på när du håller positioner länge , t ex under Yin yoga. Yogamattor i Kork som är ekologiska och som ger bra grepp när du har fuktiga händer. Ekologiska Yogamattor i flera olika varianter. Extra Långa Yogamattor för dig som är lång eller som vill kunna sträcka ut ordenligt. Extra Tjocka yogamattor  som ger skön dämpning och avlastning. Perfekt om du ibland känner att du får ont i dina knän.


Reseyogamatta - din bästa kompis när du vill Yoga på resan

En Reseyogamatta är perfekt för dig som gillar och resa och inte vill vara utan din yogamatta. En Yogamatta för resan är mellan 1-2mm tjock och flera av dem går att vika så du lätt får ner mattan i din väska. 
Vi har resemattor från flera olika varumärken. Vår storsäljare i denna kategorin är Manduka eKO Superlite Travel 1,5mm, en reseyogamatta äsom är ett bra val för dig som bryr dig om miljön men fortfarande vill ha en högpresterande, hållbar yogamatta. Passar dig som svettas lite till medel. Framtagen av erfarna yogalärare som värdesätter en högpresterande och miljövänlig matta. 


Manduka yogamatta PRO

En grymt bra, 6mm tjock yogamatta som är en av Mandukas storsäljare. Hitta din favoritfärg i  kategorin för Manduka PRO .

Mått: 180 cm x 66 cm.
Vikt: 3,4 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du ”yogat” in din PRO yogamatta. 
Dämpning: PRO mattan är hela 6mm tjock vilket ger en mycket bra dämpning för knä och leder. Även skön vid stillasittande yoga.
Material: PRO är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: På grund av sin tjocklek passar Manduka PRO yogamatta bra till tex yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, fysisk yoga samt Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!


Manduka yogamatta ProLite

Skillnaden på PRO och PROLite är endast tjockleken/vikten. PROlite är 4,7mm tjock. Alla färger finns på Manduka PROlite.

Mått: 180 cm x 61 cm.
Vikt: 1,8 kg.
Grepp/Struktur: En struktur som ger bra grepp när du yogat in din PROLite yogamatta.
Dämpning: PROLite yogamatta är 4,7mm tjock. Det är lite tjockare än en standardmatta och ger en mjuk behaglig känsla för knä och leder.
Material: PROLite är tillverkad av giftfritt OEKO-TEX certifierad och 100% latexfri. Den är inte ekologisk.
Passar till: En bra matta till samtliga yogaformer. Fysiska som lugna. Även Hot Yoga.
Värt att veta: Livstids garanti!

Manduka yogamatta eKO

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta ger dig bra dämpning med sin 5 mm tjocklek och ger dig ett bra grepp pga sin unika yta. 

Mått: 180 cm x 66 cm, 5mm tjock
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 5mmt tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta eKOLite

Mandukas ekologiska serie eKo mat. Denna slitstarka ekologiska yogamatta är lik eKo men lite tunnare, 4mm, och lättare.

Mått: 180 cm x 61 cm, 4mm tjock
Vikt: 2kg.
Grepp/Struktur: eKo mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är 4mm tjock vilket ger en tillräcklig dämpning om man inte har problem med knä och leder. 4mm ger dig lättare balans än de tjockare mattorna.
Material: Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga. Dock kanske man vill ha en lite tjockare matta till stilla yogaformer.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är den en giftfri matta!

Manduka resematta eKOSuperlite

Denna slitstarka ekologiska är perfekt att ha med sig på resan. Rulla ihop eller vik ihop. Endast 1,5mm tjock.

Mått: 180 cm x 61 cm, 1,5mm tjock
Vikt: 0,9kg.
Grepp/Struktur: Mattan har ett unikt ytskikt vilket ger ett bra grepp även när du svettas.
Dämpning: Denna ekologiska yogamatta är en tunn resematta och ger ingen dämpning i sig själv.
Material:  Gummi från gummiträd (ej från Amazonas) 99% fri från latex och passar därför bra för de flesta som har en latexallergi.
Passar till: Denna ekologiska yogamatta passar bra till alla typer av yoga, dock främst till stående yogapositioner.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en speciell doft. Den avtar med tiden men är du känslig mot dofter råder vi dig att välja en icke ekologisk. Dock är det en giftfri matta!

Manduka yogamatta GRP antislip

Hot yogamatta från Manduka. Spelar ingen roll hur mycket du svettas så kommer denna mattan att stå emot för att halka. 

Mått: 180 cm x 66 cm, 4-6mm tjock
Vikt: 3,3kg.
Grepp/Struktur: Toppen har en läderliknande yta som har en outstanding förmåga att bli halkfri när man svettas.
Dämpning: Mattorna finns i flera tjocklekar så du kan välja den som passar dig.
Material: GRP: s kärn- och bottenskikt är tillverkade av hållbart naturligt trädgummi. Tillverkad i en miljövänlig fabrik i Spanien för att säkerställa att inga giftiga utsläpp släpps ut i atmosfären, gör att GRP är bra för planeten.
Passar till: Passar framför allt bra till dig som vill utöva fysisk yoga och Hot Yoga. Till denna mattan behöver du ingen yogahandduk under Hot yogan.
Värt att veta: Mattan absorberar fukt och eliminerar dålig lukt!


Se filmen här under om hur du snabbare kan "yoga in" din Manduka yogamatta för bästa grepp!


YogiRAJ yogamatta Allround 4mm

Allround är en yogamatta som passar bra till nybörjare. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. 

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 1,1kg.
Grepp/Struktur: Allround är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till dom allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 4mm vilket är standard. Den ger en viss dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 6mm.

YogiRAJ yogamatta Allround 6mm

Allround är en yogamatta som passar bra till nybörjare och till den erfarne yogisen. Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri. Även mycket bra dämpning. 

Mått: 183 cm x 61 cm x 6mm.
Vikt: 1,7kg.
Grepp/Struktur: Allround är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp. Men du kan ev behöva en yogahandduk till de allra svettigaste passen, då den annars kan bli lite halkig.
Dämpning: Mattan är 6mm vilket är lite tjockare än standard. Den ger en mycket bra dämpning.
Material: Högkvalitativ, giftfri PVC (fri från AZO-färgämnen, DOP, ftalater och latex, certifierad och testad av SGS Laboratories).
Passar till: Denna matta passar alla yogastilar. Dock kan man behöva en yogahandduk vid dom allra svettigaste yogapassen.
Värt att veta: Ju mer du använder den desto bättre blir dess grepp, så att du slipper halka på yogamattan. Finns även i 4mm.

YogiRAJ yogamatta Organic

Yogamattan är, precis som hela Yogirajs sortiment, helt fri från gifter, tungmetaller och azofärgämnen. Den är dessutom återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar.

Mått: 183 cm x 60 cm x 4 mm
Vikt: 3kg.
Grepp/Struktur: Överlägset grepp i vått och torrt. Tål vatten och kyla utan att spricka. Får dock aldrig sköljas, spolas eller dammsugas. Hög elasticitet och motståndskraft.
Dämpning: Yogiraj organic 4mm ger bra stötdämpning och friktion för bästa grepp.
Material: Naturgummi och 100 % naturlig juteväv, material som är mycket säkert och slitstarkt. OBS! Yogmattan bör ej användas tillsammans med en yogahandduk med nubbar eftersom dessa sliter på yogamattan.
Passar till: Dig som söker en lyxig yogamatta med mycket god slitstyrka och komfort.
Värt att veta: Ekologiska mattor har en väldigt karaktäristisk doft. För dig som är känslig mot starka dofter är ett icke-ekologiskt alternativ möjligtvis bättre!

YogiRAJ yogamatta Grip Mat

"Här snackar vi supergrepp, bäst i klassen!" säger Metro Modes yoga-testpanel som utsåg Grip Mat 5 mm till bästa yogamattan! 

Mått: 180cm x 61 cm x 5 mm
Vikt: 1,7kg.
Grepp/Struktur: Grip Mat yogamatta är designad att suga upp svett och transportera bort fukt, så oavsett hur svettig du blir så hittar du greppet. Hög elasticitet och motståndskraft.
Dämpning: Tjockt underskikt av giftfri PVC dämpar dina händer, fötter och leder som är i mattan (t ex höfter och knän).
Material: Tunt toppskikt av slitstarkt polyuretan transporterar bort svett och absorberar fukt för att hjälpa dig att få ett grepp på yogamattan. Fri från latex. Alla våra mattor av PVC är certifierat giftfria av oberoende laboratorium; de innehåller varken ftalater, AZO, DOP eller tungmetaller.
Passar till: Med denna ultraabsorberande premiummatta kan du göra även de mest krävande yogapositioner dagligen.
Värt att veta: Liksom alla YogiRAJs yogamattor helt fri från gifter!Yogish Collective

Yogish Collective yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan. 

Mått: 183 cm x 61 cm x 4mm.
Vikt: 3,2kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm yogamatta som är standard dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).

Yogish Collective yogamatta Super Grip

Supergrepp och miljövänlig yogamatta med Yogish Collectives vackra monogram. 

Mått: 183 cm x 68 cm x 5mm (extra bred!)
Vikt: 2,5 kg
Grepp/Struktur: Denna extrema greppvänliga yogamatta ger dig perfekt grepp för att hjälpa dig i din yogaträning. Perfekt för dig som ställer krav på en högpresterande matta. Undvik skador som kan uppkomma när man glider vid avancerade positioner. Naturligt gummi ger också ett bra grepp mot golvet, så att inte mattan glider mot golvytan.
Dämpning: Denna yogamatta är 5mm tjock vilket ger en fin dämning för knän och leder.
Material: Tillverkad av naturgummi med en mjuk yta som har ett fantastiskt grepp av eco-polyurethane. Helt fri från PVC, latex, silikon, giftigt lim och phthalates.
Passar till: Passar till alla yogaformer men framför allt till fysisk yoga och Hot Yoga.
Värt att veta: Enkel och hygienisk att torka av med fuktig trasa.OHMat

OHMat yogamatta

Passar till alla som vill ha en trendig matta och som gärna svettas under yogan. 

Mått: 180 cm x 61 cm x 3mm/4mm.
Vikt: 2,5kg.
Grepp/Struktur: Bra grepp aktiveras när du svettas. Ytan är mockaliknande och mjuk.
Dämpning: 4mm är standard & 3mm yogamatta har lite mindre dämpning.
Material: Biologiskt nedbrytbar, 100% återvinningsbar, naturliga träd gummi. Tryckt med vattenbaserat bläck. Fri från PVC, latex, silikon, giftiga lim och ftalater.
Passar till: För alla typer av yoga men passar bäst till dig som utöver all sorts fysisk yoga. Perfekta valet till Hot Yoga.
Värt att veta: För att få bra grepp rekommenderar vi att du sprayar mattan med lite vatten innan passet. Det ger ett otroligt bra grepp (behövs ej om man blir fuktig om händerna).

OHMat yogamatta Chakra

Vackert mönster föreställande de 7 chakra som har betydelse för oss i våra liv. Var unik på yogan med denna härliga yogamatta. 

Mått: 180x61cmx3mm/5mm.
Vikt: 3,5kg (5mm mattorna). 
Grepp/Struktur: Ju mer du svettas, desto bättre grepp med den inbyggda antislip-funktionen. 
Dämpning: 3mm tjock yogamatta innebär lite dämpning. 5mm innebär bättre dämpning.
Material: 100% nedbrytbart natugummi, övre lagret i mikrofiber. Ekologiskt, vattenbaserat bläcktryck. Fri från latex, silikon och giftigt lim.
Passar till: Lämplig för alla yogaformer. Perfekt för Bikram, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa och power Yoga med anledning av det högabsorberande toppskiktet.
Värt att veta: Du med fördel spraya lite lätt på mattan före användning med vatten. Ger en enorm effekt på antislip funktionen.Hoppas detta var till någon hjälp. Har du ytterligare frågor så tveka inte att höra av dig genom att mejla [email protected]. Alternativt skicka väg ett chattmeddelande i den lilla rutan nere till höger.