Wow! Massor av nyheter!

Studio K

Studio K är ett etiskt och miljövänligt svenskt varumärke för yogakläder och loungewear. Vi älskar dessa tidlösa, ekologiska och stilrena kläder av hög kvalitet. Alla kläder är etiskt producerade på Bali, Indonesien, med hållbara material och metoder. Ljuvliga leggings och toppar i supermjuk Bambu och loungewear i eko-bomull.


Om Studio K

Nedanför kan du läsa Studio K´s egna ord om sitt företag och materialen de använder:

Studio K föddes ur nyfikenhet och passion. Att skapa av kärlek och för kärleken och att skapa bärbar konst var vår avsikt när vi började designa, sy och göra mönster redan 2016. Medan vi startade våra första små steg i denna etiska verksamhet och vi drömde om att förvandla den här handgjorda processen till något stort, något vi kunde dela med världen och något vi kunde bygga vårt liv kring. Det är här vi är nu, några år senare: vår kreativitet tas i uttryck i form av etiskt mode och sedan i år har vi som par vuxit till en familj på fyra.

Material i kläder från Studio K

De tyger vi använder för våra plagg har noggrant utvalts, bearbetats, testats, slitits och anpassats för att ge hållbar och långvarig kvalitet genom hela vårt produktutbud.

Vi har noggrant övervägt varje del av vår produktionsprocess, från de använda materialen till tillverkningsmetoden som stödjer vår lokala balinesiska industri. Vi besöker regelbundet vår fabrik för att bevittna hela processen från färgning, tvättning och slutligen tyget som sys till våra plagg. Vi arbetar endast med tyger som är ansvarsfulla. Vårt engagemang för hållbarhet är en kontinuerlig utveckling och vi letar alltid efter nya sätt att förbättra våra produkter och vår verksamhet som helhet.

Econyl

Ett tyg skapat av återvunna spökfisknät då kasserade fiskenät har blivit ett stort problem för livet i havet.

Färska siffror från WWF indikerar att mellan 500 000 och en miljon ton spökfiskeutrustning lämnas övergiven i havet varje år. Massiva ansamlingar av vävda fibrer kan förbli i drift under avsevärda tidsperioder och är ofta ansvariga för oavsiktlig fångst av många typer av marint liv, inklusive valar, fiskar, fåglar och sköldpaddor. Tillsammans med ett antal andra hållbara varumärken valde vi att använda spökfisknät och återvunnet marint skräp för att producera ett återvunnet nylontyg som heter ECONYL. 

Skapat av det italienska företaget Aquafil, använder ECONYL syntetiskt avfall som industriplast, avfallstyg och fiskenät från oceaner, för att sedan återvinna och regenerera dem till ett nytt nylongarn som är av exakt samma kvalitet som annat nylongarn. Till Econyl-plagg rekomenderar vi tvättpåses såsom Guppy Bag för att samla upp eventuella microplaster.

GOTS-certifierad ekologisk Bomull

Bomull är ett lätt, mjukt material som älskas av många. De senaste åren har det dock uppmärksammats hur hårt bomullen tär på miljön. Både genom kraftig bevattning och användandet av kemikalier. 

Att eliminera användningen av dessa skadliga kemikalier i bomull är det första steget i en mer hållbar och kemikaliefri framtid. All bomull som säljs som ekologisk måste uppfylla strikta regler för hur bomullen odlas. Den ekologiska bomullen som vi använder är certifierad av Global Organic Textile Standard, GOTs.

Linne

Linne är ett tyg som bara blir bättre med åren. Linplantan, som är känd för att vara en av de äldsta textilierna i världen, har odlats i nästan alla länder i världen och har använts för att tillverka fibrer i över 6 000 år.

Linne är två till tre gånger starkare än bomull och ökar cirka 10 % i styrka när det är vått. Obehandlat linne är helt biologiskt nedbrytbart. Materialet är oelastiskt och säkerställer att plaggen behåller sin form. Linne är också naturligt tåligt mot mal, tål höga temperaturer och absorberar fukt utan att hålla kvar bakterier.

På grund av sin porösa natur och lösa väv, torkar linne mycket snabbare än bomull samtidigt som det behöver mycket mindre vatten, och har naturliga värme- och fukttransporterande egenskaper som gör det till en bra värmeledare.

Linne kommer både att mjukna och bli starkare när du tvättar och bär det. Det kan enkelt tvättas i tvättmaskinen. Kostnaden för linne är i allmänhet högre än bomull eller halvsyntetiska tyger, men det är en investering som kommer att hålla dig hela livet. Linne är verkligen ett av de mest hållbara textilalternativen hittills på marknaden – kombinerat med naturligt förekommande nyanser för att undvika kemiskt tunga färgningsprocesser.

Bambu

Bambu är snabbväxande och kräver endast lite vatten och inga bekämpningsmedel alls. Den regenererar sig själv från sina egna rötter, så den behöver inte planteras om. Bambu är ett underbart, bekvämt, andningsbart och lätt alternativ för funktionskläder. Bambufibrerna vi använder är certifierade av OEKO-TEXⓇ vilket innebär att tyget är fritt från skadliga kemikalier och rester.

Bambu är, på grund av sin mjukhet, töjbarhet och flexibilitet, benägen att tappa lite i form efter användning, men kommer tillbaka till sin ursprungliga form när den väl har tvättats.

Tencel/Lyocell

Tencel lyocell är en cellulosafiber som tillverkas genom att lösa upp trämassa från eukalyptusträd. Den råa vedmassan genomgår en tillverkningsprocess som är mycket mer miljövänlig än sina släktingar Modal och Viskos.

Lyocell skapas i ett slutet system vilket innebär att nästan allt kemiskt lösningsmedel återvinns gång på gång för att producera nya fibrer och minimera skadligt avfall.

"Lyocell" är det generiska namnet på tillverkningsprocessen och fibern. Tencel® är varumärket för lyocellen som kommersialiseras av företaget Lenzing AG som köper sitt virke och massa från certifierade och kontrollerade källor som hållbart skötta plantager.

Tencel® är tillverkad av eukalyptus från PEFC-certifierade skogar. Eukalyptusträd växer snabbt utan användning av bekämpningsmedel, konstgödsel eller bevattning. Precis som rayon och viskos är lyocell 100 % biologiskt nedbrytbar.