Välj rätt yogakläder!

Att välja yogakläder är ibland inte helt lätt. För att få maximal avslappning vill du helst inte känna av kläderna under yogan. Här är lite tips på vad du kan tänka på i valet av yogakläder.

De som har kommit en bit på vägen med sin yoga brukar lyckats hitta sina favorit yogakläder. En del har fastnat för till exempel ett speciellt material eller en viss längd på sina yogaleggnings. Yogias kläder kommer från bland annat USA, Australien, Nederländerna, Tyskland, Sverige, Danmark, Canada och Norge. Vi har dessutom en hel del olika varumärken att välja mellan. Här är lite tips på hur du hittar just dina favorityogakläder.


Yogaleggings/Yogabyxor/Yogatights
Det som kännetecknar en yogabyxa är ofta den höga midjan. Den höga midjan gör det lättare för dig att röra dig under yogan, då den inte kasar ner på samma sätt som vanliga träningstights. Den höga midjan på yogatightsen gör också det lättare att känna in när man utför andningsövningar, då den håller magen i en stadig position. 

Ofta i Sverige använder vi oss av en hellång yogatights på vintern, då det kan vara skönt med en värmande yogabyxa, medan på sommaren det kan vara skönt med kortare yogaleggings eller tom yogacapri som är ännu kortare och slutar under knäet. Idag finns det även ursnygga yogashorts eller yogahotpants. Det passar sig självklart på den varma yogaresan utomlands, i Sverige på sommaren men dom är även helt perfekta till Hot Yoga eller Bikramyoga.

Om man utövar mycket fysisk yoga är det att föredra åtsittande yogaleggings med få eller mjuka sömmar. Undvik också att ha yogaleggings med rosetter, band, dragkedjor mm, då det kan distrahera och i värsta fall tom göra ont. Sen finns det härliga yogabyxor för lugnare yoga och relax. Många yogabyxor passar dessutom både till vardags och till stillasittande yoga och meditation. 

Läs också: Träningstights som inte glider! 


Yogatröja/Yogatopp/Yogalinne och Yoga Bh
Likt yogabyxor så är yogatoppen ett väldigt viktig val. Du ska kunna röra dig helt fritt i yogan utan sömmar som river eller armar som spänner. Men det som i alla fall jag upplever som viktigast är att yogatoppen inte trillar över huvudet. Det är inte så trevligt att bli både "blind" och visa hela magen i tex Downward facing dog/Hunden. Om du känner att du hela tiden får dra ner din tröja efter varje asanas/yogaposition, så har du förmodligen inte den bästa yogatoppen för dig. Utövar du fysisk yoga så kanske det bästa är en åtsittande yogatopp eller yogalinne med mjuka sömmar och inte allt för djup urringning. 

Det finns dock massor av snygga och sköna yogalinnen i bra kvalité och material som är lösa och har djupa urringningar. Då är det både snyggast och skönast med en mjuk yoga Bh under, som gärna får titta fram lite bakom yogalinnet eller yogatoppen. Kanske tom i en avvikande färg för att göra det ännu mer bohemiskt och härligt! Det finns även jättesnygga alternativ där yogatröjan sitter åt nertill och är pösigare upptill. Passar bra om man har kärlekshandtag som man vill undvika att visa, eller med lite större byst. Alla är vi olika och vissa av oss trivs helt enkelt inte i tighta yogakläder, men då finns det toppenbra alternativ till det. 


Jag måste säga tack till alla varumärken som satsar på Yoga Bh! Varför heter det så och vad är skillnaden mot en vanlig BH eller tränings Bh? Ofta så sitter en Yoga Bh väldigt bra och skönt. Den har inte som funktion att hålla ett stadigt grepp om bysten utan mer hålla den bara. Därför är en Yoga Bh perfekt även till vardag! Vanliga Bh:ar har en tendens att klia av spets, sitta åt på alla ställen förutom runt bysten, och bygeln ska vi inte prata om! Jag använder enbart fräscha, snygga och mjuka Yoga Bh:ar ofta i Bambu som är antibakteriellt och reglerar värmen på ett ypperligt sätt. Det finns även lösa sköna och funktionella yogatröjor till mer stillasittande yoga och som man med fördel även använder till vardags och faktiskt ofta till fest! 


Olika material:

Bambu

Mycket mjukt och tunt tyg. Bambukläder är smarta kläder. Detta miljövänliga material blir mer och mer populärt pga alla fördelar. Bambuns fibrer är runda och lena, då blir tyget det också. Det har en naturlig förmåga att andas, håller huden sval och är antistatiskt. Dessutom skyddar den mot UV-strålning och är antibakteriellt. Därför är tex underkläder i bambu väldigt populära. Du håller dig fräsch hela dagen.
 (källa. Pura of Sweden)

Återvunna PET-flaskor

Ett nytt och spännande material är återvunna PET-flaskor.
Jag tycker det är en fantastisk idé att tillverka kläder av återvunna petflaskor. Vi minskar miljöförstöringen genom bla låg energiförbrukning vid tillverkning. Det ger en bra kvalité på tyget. Ger ljusskydd, UV-skydd (ca 40-50) och ett svettabsorberande material.
Fakta från SGS, 10 plastflaskor = ca 450gr polyesterfiber 1 miljon platsflaskor som återvinns sparar 250 fat olja. Återvinning av plastflaskor tar 8 gånger mindre energi än för att producera likvärdig mängd av nya. Kläder och tyger  av återvunnet polyester kan återvinnas till nya fiber som sen görs nya kläder och tyger av.(Källa. SGS) 

Ekologiskt bomull

Krav för att klassas som ekologisk bomull: Bomullen skall vara tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjorda gödslingsmedel. Marken där bomullen odlas måste varit fri ifrån kemikalier i minst tre år. Odlingen ska varieras med andra grödor.- Ekologisk bomull skall certifieras för att få kallas ekologisk.Att bomullen i till exempel en tröja är ekologisk betyder att den har odlats ekologiskt. Det är bra, men samtidigt kan det ha använts en massa kemikalier när den färgades eller för att hålla mögel borta under den långa frakten. 
(Källa. Sveriges konsumenter)


Kika gärna runt bland de yogakläder som erbjuds på Yogia. Det finns en hel del kläder i olika utföranden att välja mellan!